tiistai 31. maaliskuuta 2020

Arvostelu: Hiomattomat timantit (2019)

Ohjaajaveljekset Josh ja Benny Safdie ovat tehneet indie-elokuvia jo toista kymmentä vuotta, mutta suuren yleisön tietoisuuteen he nousivat vasta vuoden 2017 rikostrillerillään Good Time. Robert Pattinsonin tähdittämä elokuva kilpaili aikanaan Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisesta palmusta ja on sekin tällä hetkellä katsottavissa Netflixistä.

Nyt syynissä on kuitenkin Safdien veljesten uusin kokopitkä eli 31. tammikuuta Netflixiin julkaistu Hiomattomat timantit (Uncut Gems). Elokuva on kerännyt kriitikoilta kehuja jo viime syksyn festivaalikierroksellaan, ja etenkin pääroolin tekevä Adam Sandler on saanut paljon suitsutusta osakseen.

Hiomattomat timantit kertoo newyorkilaisesta jalokivikauppiaasta Howard Ratnerista (Sandler), joka rakastaa riskinottoa ja uhkapelaamista eikä koskaan maksa velkojaan ajoissa.

Tarinan keskiössä on Etiopian jalokivikaivoksilta hankittu harvinainen opaali, jonka Ratner aikoo myydä huutokaupassa ja tienata näin omaisuuden. Tilanne mutkistuu, kun jalokiviliikkeessä vieraileva (ja elokuvassa itseään näyttelevä) NBA-pelaaja Kevin Garnett ihastuu opaaliin ja haluaa sen itselleen onnenkaluksi.

Lopulta Ratner suostuu lainaamaan kiveä Garnettille ja innostuu samalla lyömään vetoa tämän pelituloksista. Kymppitonnien törsääminen vedonlyöntiin ei kuitenkaan ilahduta hänen velkojiaan, jotka seuraavat miehen jokaista liikettä.

Hiomattomat timantit on energisesti kuvattu elokuva, jonka juonesta on aluksi vaikea saada otetta. Katsoja näet heitetään ilman sen kummempia esittelyjä keskelle päähenkilön hektistä arkea, jossa jatkuva puheensorina sekoittuu musiikkiraidan eteerisiin synasoundeihin korvakäytävät täyttäen.

Kaaos on kuitenkin hallittua ja tarkoituksenmukaista. Se tuo kohtauksiin realismia ja tukee myös elokuvan levotonta tunnelmaa, jossa sekoittuvat ahdistus ja mania.

Päähenkilö Howard Ratner on epätoivoinen ja surkuhupaisa hahmo, joka kulkee ongelmasta toiseen eikä mahda tuhoisille taipumuksilleen mitään. Adam Sandler ilmentää hienosti hahmonsa vuoroin stressaantunutta ja maanista mielentilaa ja on liukaskielisenä jalokivikauppiaana kuin kala vedessä.

Vaikka miehen ansioluettelo koostuu lähinnä joutavista hömppäleffoista, on Sandler aika ajoin todistanut olevansa aidosti kyvykäs näyttelijä, ja tässä hän tekee kiistatta yhden uransa parhaista suorituksista.

Myös muun kaartin osalta näyttelytyö on vahvaa. Sivurooleissa nähdään yllä mainitun Kevin Garnettin lisäksi mm. LaKeith Stanfield, Eric Bogosian, Idina Menzel ja Julia Fox. Hatunnoston ansaitsee erityisesti Sandlerin salarakasta näyttelevä Fox, joka on debyyttiroolissaan yhtä vakuuttava kuin kuka tahansa konkari.
 
Kaiken kaikkiaan Hiomattomat timantit tarjoaa käypää viihdettä rikosjännärien ystäville, joskin se jakaa varmasti mielipiteitä sekamelskaisuutensa vuoksi. Ainakin elokuvaharrastajien kannattaa ilman muuta tutustua Safdien veljesten töihin, sillä heistä kuullaan taatusti myös tulevaisuudessa.

Tämä teksti tai muokattu versio siitä on julkaistu osana kainuulaisille sanomalehdille kirjoittamaani Striiminurkka-sarjaa, jossa teen katsauksia Netflixin tarjontaan.