sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Arvostelu: The Stranger (2020)

Maistuisiko rivakasti etenevä brittiläinen jännityssarja ylipursuavilla juonenkäänteillä höystettynä ja kahdeksaan suupalaan pilkottuna? Siinä tapauksessa katselulistalle kannattaa lisätä tammikuun lopussa julkaistu Netflix-originaali The Stranger.

Sarja perustuu trillerikirjailija Harlan Cobenin samannimiseen romaaniin ja on hänen itsensä luoma. Kyseessä on jo miehen toinen Netflix-tuotanto parin vuoden sisään ensimmäisen ollessa vuonna 2018 julkaistu Safe.

The Strangerin keskeisenä mysteerinä toimii tuntematon nainen, joka ilmestyy ihmisten elämään täysin yllättäen ja paljastaa tiukasti varjeltuja salaisuuksia.

Hänen kohteekseen joutuu myös asianajaja Adam Price, jonka elämä syöksyy kertaheitolla kaaokseen, kun nainen kertoo hänelle järkyttävän tiedon hänen vaimostaan Corinnesta: pari vuotta aiemmin keskenmenon saanut Corinne ei ollut oikeasti raskaana, vaan teeskenteli koko jutun. Lisäksi nainen vihjaa, ettei Adam ehkä olekaan kahden poikansa oikea isä.

Myöhemmin Adamin penätessä vaimoltaan selitystä tämä sanoo tarvitsevansa lisää aikaa, mutta lupaa kyllä kertoa pian kaiken. Kun epäilyttävästi käyttäytynyt Corinne sitten yhtäkkiä katoaa jäljettömiin, on Adamin ruvettava tutkimaan omituisten tapahtumien vyyhtiä selvittääkseen totuuden.

Pääjuonen lomassa setvitään myös salaisten nuorisobileiden jälkiseurauksia sekä outoa eläimeen kohdistunutta verityötä. Bilepaikan viereisestä metsästä löydetään näet alaston lukiolaispoika tajuttomana, ja kaupungin kaduilta puolestaan löytyy mestattu alpakka.

Pricen perheen vanhin poika Thomas, tämän tyttöystävä Daisy ja paras kaveri Mike tietävät kohtalokkaan illan tapahtumista enemmän kuin kertovat. Tarinaa edistetään myös heidän näkökulmastaan, ja niinpä tunnelma asettuu jonnekin totisen rikostrillerin ja high school -draaman välimaastoon.

Sarjan pääosassa Adam Pricena nähdään agenttisarjojen konkari Richard Armitage, joka tunnetaan kuitenkin parhaiten Hobitti-elokuvien Thorin Tammikilpenä. Hänen ohellaan karismaattisimpina esiintyjinä jäävät mieleen rikosylikonstaapeli Johanna Griffiniä näyttelevä Siobhan Finneran ja kutkuttavan ristiriitaisessa pahiksen roolissa nähtävä Paul Kaye.

The Stranger on kevyttä mutta koukuttavaa viihdettä. Juoni etenee heti ensimmäisestä jaksosta lähtien hengästyttävään tahtiin, eikä suvantovaiheita oikeastaan ole. Jaksot päättyvät toinen toistaan dramaattisempiin hetkiin, ja tarina on täynnä juonenkäänteitä, joista muodostuu hiljalleen yllättävien yhteyksien verkosto.

Sarjan heikkoutena voi mainita jotkut täysin turhiksi osoittautuvat juonikuviot, jotka tekevät tarinasta keinotekoisesti mutkikkaamman kuin se oikeastaan on. Harhautukset ovat toki olennainen osa dekkarikerrontaa, mutta liika on tässäkin liikaa.

Loppuratkaisu tyydyttää muttei täysin lunasta emotionaalisia odotuksia. Se tuntuu suurellisen salamyhkäisyyden jälkeen hieman kiirehdityltä. On kuitenkin annettava plussaa siitä, ettei loppu ole tylsän turvallinen, vaan vie tarinan yllättävään päätökseen.

Tämä teksti tai muokattu versio siitä on julkaistu osana kainuulaisille sanomalehdille kirjoittamaani Striiminurkka-sarjaa, jossa teen katsauksia Netflixin tarjontaan.