torstai 21. tammikuuta 2016

Arvostelu: Joy (2015)

Ohjaaja David O. Russell tuntuu kulkevan voitosta voittoon. Nyrkkeilyelokuva Taistelijan (The Fighter, 2010) jälkeen mies on ehtinyt ohjata jo kolme muuta menestyselokuvaa, joista viimeisin on Joy. Vakionäyttelijöikseen hän on onnistunut saamaan mm. sellaiset tähdet kuin Jennifer Lawrence, Bradley Cooper ja Robert De Niro, jotka ovat mukana myös uusimmassa elokuvassa. Lawrence-Russell -kaksikossa onkin jotain taianomaista, sillä näyttelijätär on voittanut Russellin kanssa tehdyistä kolmesta elokuvastaan kolme Golden Globe -palkintoa sekä yhden Oscarin (Unelmien pelikirja, 2012). Odotukseni Joyta kohtaan olivat siis syystäkin korkealla. Ilokseni voin todeta, että vaikkei kyseessä ole varsinainen mestariteos, on Russell tehnyt jälleen yhden draamakomedian, jota voi suositella kaikille katsottavaksi.

Elokuvan juoni on tositapahtumien inspiroima. Lawrencen esittämä nimikkohahmo Joy on eronnut perheenäiti, joka kahden lapsensa lisäksi huolehtii myös eronneista vanhemmistaan, ex-miehestään ja isoäidistään, jotka kaikki asuvat saman katon alla. Nuoren Joyn elämä on rankkaa: töissä käynnin ohella hän hoitaa taloutta yksin ja taipuu parhaansa mukaan perheensä vaatimuksiin. Tylsä arki saa kuitenkin pian väistyä kovan bisneselämän tieltä, kun pienestä pitäen omia keksintöjään kehitellyt Joy saa mullistavan idean itsekuivaavasta mopista ja päättää rikastua keksinnöllään.

Joy on kevyt mutta inspiroiva elokuva, jonka vahvuus piilee sen humoristisessa tavassa käsitellä sinänsä totista tarinaa. Ohjaajalle tyypilliseen tapaan elokuvan henkilöhahmot ovat sen kantava voima. Hieman vinksahtaneet ja kautta linjan hyvin näytellyt hahmot luovat elokuvaan omaleimaisen ja hauskan tunnelman. Hahmojen piirteet ja käytös on vedetty sopivasti yli, ja tuloksena on karrikoitu ja hupaisa hahmokaarti — tyyli on tuttu esimerkiksi Russellin edellisestä elokuvasta American Hustle (2013). Huumoria revitään muun muassa Joyn äidistä Terrystä (Virginia Madsen), joka on Joyn isästä Rudysta (De Niro) erottuaan maannut vuosikausia huoneessaan ja tuijottanut saippuasarjoja, joiden ympärillä kaikki hänen ajatuksensa pyörivät.

Henkilöiden varaan rakentuva tarina vaatii tietenkin toimiakseen osaavat näyttelijät, ja heistähän Joyssa ei ole puutetta. Aiemmin mainittujen Cooperin, De Niron ja Madsenin lisäksi elokuvan sivurooleissa nähdään mm. Édgar Ramírez, Isabella Rossellini sekä kolminkertainen Oscar-ehdokas Diane Ladd, ja kaikki tekevät oletetusti hyvää työtä.  Suurimman vastuun kantaa kuitenkin luonnollisesti elokuvan päätähti Jennifer Lawrence, jonka suoritus on jälleen kerran todella vahva. Joy on tarina naisesta, jolla on tahtoa ja asennetta toteuttaa unelmansa ja nousta keskinkertaisista elinoloista miesvaltaisen ja säälimättömän bisnesmaailman huipulle. Lawrencen suorituksessa esiintyy koko tunteiden kirjo, ja ainakin hitunen sankarittaren taipumattomasta asenteesta tarttuu väkisin myös katsojaan.

Joyssa on vakavammat hetkensä, mutta pääosin tunnelma on toiveikas ja ote rempseä. David O. Russell ei ilmeisesti halua ottaa asioita liian vakavasti, ja hyvä niin. Vakavia draamoja riittää kyllä pilvin pimein. Russellin kevyempi ote draaman tekoon on ehkä hänen paras valttikorttinsa: hän osaa tehdä surkeistakin tilanteista naurattavia, ja hänen elokuvansa ovat usein koskettavia sortumatta kuitenkaan turhaan sentimentaalisuuteen. Joy on jälleen yksi laadukas lisäys Russellin ansioluetteloon ja sai ainakin minut odottamaan taas ohjaajan seuraavaa elokuvaa. Ei voi kuin toivoa, että Russell ja hänen vakiokaartinsa jatkavat hedelmällistä yhteistyötään myös tulevaisuudessa, niin hyvin homma on tällä porukalla hanskassa.