tiistai 19. huhtikuuta 2016

Arvostelu: Gone Girl (2014)

Nick ja Amy Dunne (Ben Affleck ja Rosamund Pike) ovat olleet naimisissa muutaman vuoden, eikä avioelämä maistu enää aivan entiseen tapaan. Viidentenä hääpäivänä Amy katoaa ja Nick soittaa poliisit tutkimaan asiaa. Tapauksesta syntyy kunnon mediasirkus, ja ennen pitkää Nick huomaa itse olevansa epäiltynä vaimonsa murhasta.

Trillerimestari David Fincherin viimeisin teos perustuu jännärikirjailija Gillian Flynnin hittiromaaniin. Gone Girl on audiovisuaalisesti elegantti mysteerielokuva, jonka synkkä ulkokuori ja tarina ovat hyvin synkassa keskenään. Tuttuun Fincher-tyyliin valaistus on hämärää ja kuva sävyltään kylmää. Ääniraidan puolella eteeriset synasoundit luovat upeasti tunnelmaa.

Juoni on kaikkine käänteineen positiivisella tavalla erikoinen, mutta toisaalta osittain melko ennalta-arvattava. Puolen välin jälkeen jännitys menettää otettaan, mutta tilalle tulee onneksi uudenlainen mielipuolinen ilmapiiri. Jatkuvat asetelman muutokset kuitenkin aiheuttavat sen, että tarinan fokus meinaa välillä lipsua.

Näyttelijöissä ei ole moitittavaa. Etenkin Rosamund Pike on roolissaan vakuuttava, ja myös Ben Affleck tekee kelposuorituksen hämmentyneenä aviomiehenä, joka ei oikein itsekään ota selvää ristiriitaisista tuntemuksistaan. Käsikirjoitukselle on annettava pisteet siitä, että katsojan käsitykset hahmoista ja näitä kohtaan tunnetut sympatiat kääntyvät useammankin kerran päälaelleen elokuvan aikana.

Perhehelvetin kuvaus on paikoin hyytävää, ja väkivallalla ja tragedialla mässäilevää mediaa kritisoidaan osuvasti. Trillerinä Gone Girl ei kuitenkaan yllä aivan ohjaajansa ysäriklassikoiden tasolle. Se on ehdottomasti laadukas ja virkistävän erilainen mysteerileffa, mutta ajatuksena sinänsä karmiva loppuratkaisu ei onnistunut säväyttämään minua toivotulla tavalla, vaikka viimeiset vuorosanat mieleen painuivatkin.

Kokonaisuutena elokuva on selkeästi keskivertoa parempi ja ansaitsee suosituksen. Vaikka lopputwisti ei vedäkään vertoja vaikkapa Sevenin ja Fight Clubin vastaaville, on Gone Girlille nostettava hattua sen hienon tunnelman ja omaperäisyyden vuoksi.