keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Striiminurkka: Koodi Bill Gatesin mieleen on kevyt mutta sivistävä dokkari

Tietokonenero, maailman menestyneimmän ohjelmistofirman ja suurimman hyväntekeväisyysjärjestön perustaja sekä maailman rikkain ihminen lähes kahtenakymmenenä vuotena. Tätä kaikkea on tuoreen Netflix-dokumenttisarjan päähenkilö, yhdysvaltalainen suurmies Bill Gates.

Syyskuun 20. päivänä julkaistu Koodi Bill Gatesin mieleen on kolmiosainen katsaus multimiljardöörin elämään, uraan ja ajatteluun. Sarjan on luonut Davis Guggenheim, jonka aiempiin töihin kuuluu muun muassa Oscarin arvoisesti ohjattu ilmastonmuutosdokumentti Epämiellyttävä totuus (2006).

Koodi Bill Gatesin mieleen keskittyy yllättävän paljon Gatesin hyväntekeväisyystyöhön ja siihen liittyviin kunnianhimoisiin tutkimus- ja kehitysprojekteihin. Jokaisessa osassa otetaan syyniin yksi tällainen kehityskohde, jonka tarina käydään jakson aikana läpi.

Ensimmäisessä osassa Gates ottaa tavoitteekseen vähentää kehitysmaiden ripulista johtuvaa lapsikuolleisuutta ja alkaa suunnitella vedenpuhdistamoa, joka toimii ilman ulkoista energiaa tai vettä, sekä wc:tä, joka ei tarvitse lainkaan viemäröintiä.

Toisen jakson missio ei sekään ole vaatimaton: Gates haluaa hävittää polion lopullisesti maailmankartalta, ja niinpä hän satsaa strategiseen rokotusoperaatioon Nigeriassa, mistä tautia ei ole vielä saatu täysin kitkettyä.

Kolmannessa osassa keskitytään taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. Tähän Gatesilla on kiistanalainen ratkaisu, jonka toteutumista ovat haitanneet niin Fukushiman ydinonnettomuus kuin presidentti Donald Trumpin Kiinan-politiikkakin.

Kyseessä on uudenlainen ydinreaktori, jonka vakuutetaan olevan nykyisiä reaktoreita turvallisempi ja joka käyttää polttoaineenaan köyhdytettyä uraania eli uraanin rikastamisesta syntyvää sivutuotetta.

Maailmanparannusprojektien ohella dokumentti käsittelee myös Bill Gatesin henkilöhistoriaa sekä tietenkin Microsoftin tarinaa. Jaksot sisältävät monia kiinnostavia kertomuksia niin miehen nuoruudesta ja tärkeimmistä ihmissuhteista kuin Microsoftinkin alkuajoista.

Ohjaaja Guggenheim haastattelee sarjan aikana paitsi Bill Gatesia itseään, myös hänen työtovereitaan, sisariaan ja vaimoaan. Erityisesti Melinda Gates, joka on paitsi Billin elämänkumppani, myös Bill ja Melinda Gatesin säätiön toinen perustaja ja puheenjohtaja, on tärkeässä osassa myös dokumenttisarjassa.

Onkin syytä korostaa, että kun jaksojen aikana ”Bill Gates tekee sitä ja tätä”, on mukana aina myös Melinda sekä lukuisia yhteistyökumppaneita, joiden työtä rahoitetaan säätiön varoilla.

Kaiken kaikkiaan Koodi Bill Gatesin mieleen on hyvin mielenkiintoinen ja monipuolinen katsaus päähenkilönsä elämään ja tekoihin. Sen lisäksi että sarja toimii yleissivistävänä tietopakettina Bill Gatesin urasta ja saavutuksista, sen katsottuaan saa myös hieman paremman kuvan ihmisestä tekojen takana.

Miinuksena mainittakoon monitahoisuuden kääntöpuoli eli paikoittainen pinnallisuus. Esimerkiksi nimenomaan tietokoneohjelmistojen historiasta kiinnostuneille sarjan anti jää väkisinkin harmillisen laihaksi.

Tämä teksti tai muokattu versio siitä on julkaistu osana kainuulaisille sanomalehdille kirjoittamaani Striiminurkka-sarjaa, jossa teen katsauksia Netflixin tarjontaan.