maanantai 16. syyskuuta 2019

Arvostelussa Stranger Thingsin kolmas kausi

Hawkinsin kaupungissa Yhdysvaltain keskilännessä tapahtuu jälleen kummia, sillä Netflixin suosituimpiin sarjoihin lukeutuva Stranger Things palasi heinäkuussa pitkästä aikaa ruutuun. Edellinen kausi julkaistiin halloweenina 2017.
 
Matt ja Ross Dufferin luoma tieteisfiktiota ja yliluonnollista kauhua yhdistelevä sarja on nauttinut suursuosiota alusta alkaen, koska se sisältää tavallisten menestyselementtien lisäksi aimo annoksen nostalgisuutta.

80-luvulla syntyneet Dufferin veljekset ovat sijoittaneet tarinansa juuri kyseiselle vuosikymmenelle, ja se myös tihkuu kasarinostalgiaa. Sarjan estetiikka, musiikki ja lukuisat viittaukset tuon ajan elokuviin ja populaarikulttuuriin ylipäänsä ovat miellyttäneet katsojia ja kriitikoita ympäri maailman.

Tärkeässä osassa ovat myös loistavat lapsipäähenkilöt, joiden ystävyyttä kuvataan todella hauskasti ja koskettavasti. Se on oikeastaan aina ollut koko tarinan emotionaalinen ydin, jota ilman sarja ei olisi yhtä lumoava.

Fanien pitkä odotus onneksi palkitaan, sillä Stranger Thingsin kolmas kausi on taattua laatua. Muutoksen ajat ovat koittaneet monessakin mielessä, mutta sarjan vangitseva tunnelma ja rakastettava hahmokaarti ovat ennallaan.

Nörttikaverukset Mike, Dustin, Lucas ja Will ovat nyt murrosiän kynnyksellä, joten tyttöystävät alkavat kiinnostaa heitä pöytäroolipelejä enemmän. Yliluonnollisia kykyjä omaava Eleven ja viime kaudella esitelty uusi tyttö Max puolestaan ystävystyvät syvemmin keskenään.

Tämänkertainen kauhuskenaario rakentuu pala palalta eri hahmojen tutkiessa outoja tapahtumia ympäri kaupunkia, kunnes asioista muodostuu selkeä kokonaiskuva.

Nancy ja Jonathan ovat paikallisen sanomalehden kesäharjoittelijoina ja tekevät uutisjuttua oudosti käyttäytyvistä rotista. Poliisipäällikkö Hopper ja Joyce Byers selvittävät omituisia muutoksia magneettikentässä. Dustin puolestaan kuulee vahingossa huippusalaisen venäjänkielisen radiolähetyksen ja purkaa salakoodia Steven kanssa.

Siinä missä edelliskausi oli selkeästi James Cameronin Aliensin inspiroima, on tällä kertaa otettu vaikutteita muun muassa George A. Romeron zombie-elokuvista sekä monista kasaritoimintaleffoista.

Kylmän sodan hengen mukaisesti pahiksina nähdään karmivien hirviöiden lisäksi myös neuvostosotilaita. Yksi heistä muistuttaa olemukseltaan kummasti Arnold Schwarzeneggerin Terminaattoria.

Kaiken kaikkiaan Stranger Thingsin kolmoskausi on astetta vähemmän pelottava kuin aiemmat kaudet, mutta sisältää enemmän suoraa toimintaa. Etenkin poliisipäällikkö Hopper pääsee loistamaan tällä saralla ja on muutenkin tuotantokauden ehdoton ykköstähti.

Sarja ei ole onneksi menettänyt humoristista otettaan, vaan onnistuu edelleen naurattamaan siinä missä jännittämäänkin. Tarinassa on myös katkeransuloisuutta, kun nuoret alkavat ymmärtää, että elämä kulkee vääjäämättä eteenpäin eikä mikään ole ikuista.

Vanhoille faneille kyseessä on siis jälleen yksi herkkupala nautittavaksi. Uusille katsojille oikea paikka aloittaa on tietenkin ensimmäinen tuotantokausi.

Tämä teksti tai muokattu versio siitä on julkaistu osana kainuulaisille sanomalehdille kirjoittamaani Striiminurkka-sarjaa, jossa teen katsauksia Netflixin tarjontaan.