perjantai 22. marraskuuta 2019

Striiminurkka: Criminal tarjoaa omaperäistä rikosdraamaa neljällä eri kielellä

Yksi kuluneen syksyn mielenkiintoisimmista Netflix-tuotannoista on ehdottomasti ollut brittiläisten Jim Field Smithin ja George Kayn luoma Criminal. Kyseessä on neljän erikielisen mutta idealtaan identtisen poliisisarjan kokonaisuus, joka erottuu massasta raikkaalla konseptillaan.

Criminal: Iso-Britannia, Criminal: Saksa, Criminal: Ranska ja Criminal: Espanja on kaikki kuvattu samoissa lavasteissa, vaikka ne sijoittuvatkin eri maihin. Tapahtumapaikkana on siis aina tismalleen samannäköinen poliisiasema, tai tarkemmin sanoen poliisiaseman kuulusteluhuone, peililasin takana oleva tarkkailuhuone ja näitä yhdistävä käytävä, jonka päässä on portaikko ja hissi.

Criminalin idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan ainutlaatuinen: jokaisessa jaksossa kuulustelijat hiillostavat yhtä rikosepäiltyä ja koettavat saada tämän paljastamaan totuuden käsillä olevasta tapauksesta. Tarkkailuhuoneessa kollegat seuraavat kuulustelun etenemistä, ja välillä käydään käytävällä keskustelemassa strategiasta ja haetaan kahvia automaatista.

Kaava on poikkeuksetta sama, eikä näistä minimaalisista lavasteista poistuta yhdenkään kohtauksen ajaksi. Rikoksia ei kuvata muuten kuin jälkikäteen dialogin kautta, eikä poliisien arkea kuulusteluhuoneen ulkopuolella näytetä lainkaan.

Mieleen ei juolahda montaa näin tiukasti rajattua sarjaa, ja tekijät ansaitsevatkin hatunnoston jo silkasta omaperäisyydestä. Mutta miten on toteutuksen laita, ja säilyykö asetelma kiinnostavana neljän sarjan ajan?

Koska kukin sarja sisältää vain kolme enintään 45 minuutin mittaista jaksoa, ei Criminalin perusideaan ehdi kyllästyä, ellei sitten alun alkaenkin pidä sitä tylsänä. Eri maiden versiot myös toimivat itsenäisinä kokonaisuuksina, joten kaikkia ei tarvitse katsoa saadakseen täyden kokemuksen.

Mitä tulee toteutukseen, ei tuotantojen laadussa ole valittamista. Yksinkertainen idea ja minimalistiset puitteet asettavat tavallista suuremman painoarvon näyttelytyölle ja tunnelmallisuudelle, ja juuri nämä ovat Criminalin vahvuuksia.

Uskottavan näyttelyn tärkeys korostuu, koska katsoja joutuu pelkän dialogin perusteella kuvittelemaan tapahtumat omassa mielessään ja samalla arvioimaan, puhuvatko epäillyt totta vai palturia.

Etenkin kuulusteltavat tekevät usein hienoja roolisuorituksia; esimerkiksi Broadchurch -sarjasta tuttu David Tennant on saanut brittisarjan avausjakson suorituksestaan paljon ansaittuja kehuja.

Tunnelma Criminal-sarjoissa on yleensä asianmukaisen synkkä ja painostava, mitä korostavat osaltaan niin kylmän sävyinen ulkoasu kuin hyvällä maulla hyödynnetty taustamusiikkikin.

Kuulustelutilanteet yltyvät parhaimmillaan varsin intensiivisiksi, kun poliisit käyvät psykologista kamppailua epäiltyjen kanssa ja koettavat saada nämä murtumaan.

Lopputulemana on piristävän erilainen poliisidraama, joka todennäköisesti ehtii loppua ennen katsojan mielenkiinnon lopahtamista. Kaikki jaksot ja sarjan eri versiot eivät toki ole täysin samanvahvuisia, mutta sen antaa mielellään anteeksi näin persoonalliselle kokeilulle.

Tämä teksti tai muokattu versio siitä on julkaistu osana kainuulaisille sanomalehdille kirjoittamaani Striiminurkka-sarjaa, jossa teen katsauksia Netflixin tarjontaan.