perjantai 18. tammikuuta 2019

Arvostelu: A Star Is Born (2018)

Bradley Cooperin esikoisohjaus A Star Is Born on ihastuttanut kansaa ja kriitikoita ympäri maailman hieman samaan tapaan kuin La La Land pari vuotta sitten. Katkeransuloisessa rakkaustarinassa alkoholisoitunut kantrirokkari Jackson ”Jack” Maine (Cooper) auttaa nuorta laulajalupausta Allya (Lady Gaga) luomaan uraa artistina. Kaksikon välille leimahtaa tietenkin myös rakkaus, joka toimii sekä inspiraation lähteenä että toisaalta myös esteenä Allyn matkalla tähteyteen. Kyseessä on jo neljäs saman idean pohjalta tehty samanniminen elokuva — aiemmat versiot ovat vuosilta 1937, -54 ja -76.

A Star Is Born on puoliksi musiikkielokuva ja puoliksi romanttinen draama, mutta se ei ole aivan niin siirappinen kuin näistä lähtökohdista voisi olettaa. Ensinnäkin musiikkibisnestä ja artistielämää kuvataan hyvin aidon oloisesti ja alan nurjia puolia kaihtamatta. Jack juhlii liikaa ja antaa viinan ja lääkkeiden viedä miestä, ja Ally puolestaan joutuu menestyksen alttarilla tekemään isoja musiikillisia ja persoonaansa liittyviä kompromisseja. Niinpä uran varrelle mahtuu myös aivotonta mutta massoihin vetoavaa pepunheilutuspoppia, mikä tuntuu tosielämässäkin olevan monen taitavan laulajattaren valitettava kohtalo — tai valinta.

Keikkatilanteet ovat keskeinen osa elokuvaa ja ne onkin hienosti ohjattu ja toteutettu. Jopa suurimmat konserttikohtaukset on kuvattu ja laulettu livenä aitojen yleisöjen edessä, mikä jo sinällään on komea saavutus. Kamera pysyttelee yleensä päähenkilöiden mukana lavalla ja backstagella sen sijaan, että keikat nähtäisiin yleisön näkökulmasta. Näiden keinojen avulla elokuva saavuttaa todella autenttisen, paikoin suorastaan dokumenttimaisen tunnelman.

Musiikkielokuvalle on tietenkin myös tärkeää, että itse biisit ovat meneviä ja mieleenpainuvia. Tälläkin osa-alueella A Star Is Born onnistuu säväyttämään. Elokuvan aikana kuullaan niin rouheaa rokkia kuin herkkiä balladejakin, ja useimpia kappaleita fiilistelee mielellään paitsi leffateatterissa myös jälkikäteen Spotifysta sellaisenaan. Lady Gaga on luonnollisesti elokuvan musiikillinen päätähti ja hänen upea laulutaitonsa onkin yksi elokuvan kantavista voimista, mutta myös Cooper tarjoilee ilahduttavan vahvaa tulkintaa.

Musisoinnin ulkopuolella osat kiepsahtavat ympäri. Gaga näyttelee valkokangasdebyytissään vakuuttavasti, mutta kovan elämän ja alkoholismin runtelema Jack on ehdottomasti tarinan sydän. Bradley Cooper tekee hienon ohjaustyön lisäksi uransa parhaan roolisuorituksen viinanhuuruisena laulajana, jonka väsyneet silmät syttyvät vielä kerran uuden rakkauden myötä.

Parin elämä ei kuitenkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan Allyn ja Jackin suhde on yhtä ongelmainen kuin se on spontaani ja intohimoinenkin. Kitkaa kaksikon välille luo paitsi Jackin päihdeongelma myös tämän nuiva suhtautuminen Allyn musiikin kaupallistumiseen ja sen tuomiin muutoksiin.

Realismin tuntua lisää myös hahmojen riippuvuus toisistaan, joka saa toisinaan miettimään, onko parisuhde rakennettu kovin terveelle pohjalle. Etenkin alussa suhdetta hallitsee selkeä dynamiikka, jossa Jack käyttää hyväksi rocktähden asemaansa antamalla Allylle ilmaista julkisuutta ja Ally hyötyy tilanteesta. Siispä joskus on vaikea erottaa, kuinka paljon heidän välillään on aitoa rakkautta ja kuinka paljon hetken huumassa tehtyjä ratkaisuja ja silkkaa kyvyttömyyttä elää ilman toista.

Elokuva kyllä pyrkii vakuuttamaan katsojan, että kyse on tosirakkaudesta. Tämä korostuu varsinkin loppupuolen sentimentaalisissa hetkissä. Kaikesta huolimatta loppuratkaisu jätti kuitenkin allekirjoittaneen hieman kylmäksi, vaikka se onkin sinällään hienosti toteutettu ja ajatuksen tasolla liikuttava. Jostain syystä A Star Is Born ei vain päässyt samalla tavoin ihoni alle kuin vaikkapa aiemmin mainittu La La Land. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että kyseessä on hienosti ohjattu ja näytelty elokuva täynnä hyvää musiikkia ja hurmiollisia hetkiä. Kaikille musiikki-ihmisille ja laadukkaiden draamojen ystäville siis vahva katselusuositus!