perjantai 8. helmikuuta 2019

Arvostelu: Game Night (2018)

Tällä kertaa arvostelussa on vajaa vuosi sitten julkaistu komedia Game Night, joka on joulukuusta asti kuulunut Netflixin valikoimaan. Vauhdikas hupailu on John Francis Daleyn ja Jonathan Goldsteinin toinen kokoillan elokuva. Kaksikko on aiemmin ohjannut vuoden 2015 Vacationin ja ollut kynäilemässä muun muassa Horrible Bosses -leffaa. Game Nightia he eivät kuitenkaan ole käsikirjoittaneet itse, vaan siitä on vastannut Mark Perez.

Elokuvan päähenkilöpariskunta Max ja Annie ovat pelihulluja, jotka pitävät säännöllisesti seurapeli-iltoja ystäviensä kanssa. Erään kerran Maxin rikas ja menestyvä veli Brooks tarjoutuu järjestämään porukalle kaikkien aikojen peli-illan. Ideana on, että mysteeripelejä järjestävä firma mukamas kidnappaa yhden heistä ja muut joutuvat pelastamaan hänet. H-hetken koittaessa tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta, ja pian kaveriporukka tajuaa sotkeutuneensa ihka oikeaan rikosvyyhtiin.

Elokuvan nopea etenemistahti ei jätä liioin tilaa tylsille hetkille, vaan jatkuvasti sattuu ja tapahtuu. David Fincherin The Gamea (1997) parodioiva juoni sisältää runsaasti käänteitä, sillä ideana on, että mikä tahansa voi olla joko totta tai vain osa peliä. Jotkut hauskimmista kohtauksista perustuvatkin siihen, etteivät hahmot itsekään ole aivan tilanteen tasalla. Eipä sillä, että katsojakaan aina olisi — leffa onnistui pariin otteeseen yllättämään myös allekirjoittaneen överiksi vedetyillä twisteillään.

Hauskan asetelman lisäksi Game Night herättää mielenkiinnon nimekkäällä näyttelijäkaartillaan. Rooleissa nähdään mm. Jason Bateman ja Rachel McAdams Maxina ja Anniena, Kyle Chandler Brooks-veljenä ja Jesse Plemons hieman karmivana naapurin poliisimiehenä. Mukana on myös muita tuttuja kasvoja elokuvista ja televisiosta.

Tähtisikermä pelaa hyvin yhteen ja heidän kohellustaan on pääosin lysti seurata. Tilannekomiikka jaksaa naurattaa ainakin yhden katselukerran ajan, ja mikä erityisen virkistävää, vitsit eivät perustu pelkkään rivoiluun. Mikään vuosisadan komediahitti tämä ei ehkä ole, mutta elokuvan huumori iski ainakin minuun perustusinaleffaa paremmin.

Game Night on siis kaikin puolin toimivaa viihdettä kepeään leffailtaan, kun muutamat hyvät naurut ja reilu puolitoista tuntia vauhdikasta rellestystä riittävät taiteellisiksi meriiteiksi. Elokuva löytyy arvostelun kirjoitushetkellä yhä Netflixistä, eikä sen pitäisi poistua palvelusta vielä hetkeen.