lauantai 16. helmikuuta 2019

Arvostelu: Phantom Thread (2017)

Parin vuoden takainen Phantom Thread oli legendaarisen Daniel Day-Lewisin jäähyväisleffa. Kolme Oscaria voittanut näyttelijä päätti nimittäin lyödä hanskat tiskiin vain 60 vuoden iässä. Viimeinen elokuva oli kuitenkin hohdokas loppu Day-Lewisin uralle, sillä se toi miehelle vielä yhden Oscar-ehdokkuuden.

Phantom Threadin on käsikirjoittanut ja ohjannut niin ikään syvästi kunnioitettu Paul Thomas Anderson. Anderson kuuluu nykypäivän auteur-ohjaajiin, joiden teoksia filmihullut odottavat kuin kuuta nousevaa. Day-Lewis ja Anderson ovat aiemminkin työskennelleet yhdessä menestyksekkäästi; näyttelijä voitti aikanaan toisen Oscarinsa Andersonin elokuvasta There Will Be Blood (2007).

Phantom Thread sijoittuu 1950-luvun Lontooseen. Päähenkilö Reynolds Woodcock (Day-Lewis) on menestyvä muotisuunnittelija, joka puvustaa yhteiskunnan kermaa aina Euroopan kuninkaallisia myöten. Woodcock on emotionaalisesti pidättäytynyt työnarkomaani, joka ilmaisee itseään lähinnä työnsä kautta ja vannoo ettei koskaan mene naimisiin. Hän pyörittää muotitaloaan yhdessä Cyril-siskonsa (Lesley Manville) kanssa ja työllistää myös useita ompelijoita ja malleja.

Sitoutumiskyvytön Woodcock tarvitsee kuitenkin sievän tytön muusakseen, ja sellaisen hän löytää Vicky Kriepsin näyttelemästä Almasta. Edellinen muusa on saanut lähteä kalppimaan hetkeä aiemmin. Maaseudun pikkukahvilassa työskentelevä Alma ihastuu välittömästi charmikkaaseen Woodcockiin ja muuttaa pian asumaan hänen luokseen Lontooseen. Näin alkaa erikoinen ja ongelmainen parisuhde, josta elokuva kertoo.

Daniel Day-Lewis on loistavan ärsyttävä snobina muotisuunnittelijana, jonka työntekoa tai päivittäisiä rutiineja ei saa häiritä millään tapaa. Aamupalapöydässä on varottava voitelemasta paahtoleipää liian äänekkäästi, eikä työhuoneeseen parane viedä edes teetä juotavaksi, jollei sitä ole erikseen pyydetty. Muuten Reynolds-raasun päivä menee pilalle.

Alma tekee jokaisen mahdollisen virheen joko tietämättömyyttään tai yrittäessään miellyttää miesystäväänsä. Hyväntahtoiset eleetkin ovat turhia, sillä suunnittelutyö vaatii miehen täyden huomion, eikä Woodcockilla ole aikomustakaan antaa muusalleen sellaista rakkautta kuin tämä toivoo. Oman kauhansa soppaan laittaa myös Woodcockin topakka sisko Cyril, joka toimii eräänlaisena portinvartijana veljensä ja tämän naisystävien välillä.

Audiovisuaalisesti elegantti Phantom Thread panostaa syystäkin tunnelmointiin, sillä muutamat intensiiviset keskustelut ovat yli kaksituntisen elokuvan dramaattisimpia hetkiä. Elokuva on hyvin hahmovetoinen, ja sen suurin ansio onkin hieno näyttelytyö.

Ihmissuhdedraamana leffan teho lässähtää siihen, että sen hahmot ovat ärsyttäviä ja epäaidon oloisia, joskin hyvin näyteltyjä. Hahmot tuntuvat paradoksaalisesti yksiulotteisilta ja epäinhimillisiltä, vaikka heissä toisaalta riittää yllin kyllin psykoanalysoitavaa.

Woodcockin ongelmat naisten kanssa kumpuavat selvästi hänen kieroutuneesta äitisuhteestaan. Hän kaipaa edesmennyttä äitiään epäterveen paljon ja antautuu harvoina herkkinä hetkinään Alman hoivattavaksi kuin avuton pikkupoika konsanaan. Jotain kertoo myös se, että tärkein ihminen miehen elämässä on hänen naimaton siskonsa. Miespuolisia ystäviä Woodcockilla ei vaikuta olevan, eikä isästäkään juuri puhuta.

Almaa puolestaan määrittävät mustasukkaisuus ja sairaalloiseksi yltyvä omistushalu, mutta toisin kuin Woodcockin kohdalla, hänen ongelmiensa taustasyistä ei anneta vihjeitä. Tarinan kuluessa Alma päätyy käyttämään radikaaleja keinoja saadakseen miehensä täyden huomion itselleen, mikä johtaa varsin häiriintyneeseen dynamiikkaan pariskunnan välillä.

Phantom Threadin juonesta voi tehdä mielenkiintoisia metaforisia tulkintoja, mutta tunteen tasolla tämän parisuhteen kohtalo ei kosketa. Sen sijaan, että henkilöhahmot olisivat samaistuttavia ihmisiä, he toimivat lähinnä psykologisina tutkimuskohteina. Ikävä kyllä elokuva ei viihdytä eikä puhuttele tarpeeksi, jotta tutkimusta jaksaisi jatkaa lopputekstejä pidemmälle. Paikoin vangitseva tunnelma ja erinomaiset roolisuoritukset ansaitsevat kiitoksen, mutta kokonaisuutena Phantom Thread jättää kylmäksi.