keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Arvostelu: The Highwaymen (2019)

John Lee Hancockin luotsaama Netflix-alkuperäiselokuva The Highwaymen on tosipohjainen tarina kahdesta entisestä Texas Rangerista, jotka palkattiin 1930-luvulla pysäyttämään legendaarinen rikolliskaksikko Bonnie ja Clyde.

Kevin Costner on Frank Hamer, eläköitynyt maineikas lainvalvoja, jonka Texasin kuvernööri valtuuttaa nappaamaan Bonnien ja Clyden keinolla millä hyvänsä. Woody Harrelson on Hamerin entinen kollega Maney Gault, joka ryhtyy vanhan kaverinsa työpariksi. Ikä painaa jo päähenkilöitä, mutta asenne ja kovat otteet ovat ennallaan.

Costner ja Harrelson ovat valloittavia kliseisissä rooleissaan. Costner on parivaljakon totinen kovanaama, Harrelson puolestaan taskumatista naukkaileva renttu, jolla on kultainen sydän. Näyttelijäkonkarit tulkitsevat hahmojaan varmoin ottein ja heidän keskinäinen kemiansa toimii.

The Highwaymen tarjoaa virkistävän näkökulman tuttuun tarinaan. Kuuluisaa rikollisparia ei romantisoida, vaan heidät esitetään kylmäverisinä tappajina, jotka jättävät jälkeensä poliisien ruumiiden vanan. Heitä ihannoiva kansa taas näyttäytyy suorastaan hulluna.

Elokuva tasapainottelee onnistuneesti synkän tunnelmoinnin ja humoristisuuden välillä. Tuloksena on vaikuttava ja viihdyttävä rikosdraama, joka on myös kiinnostava ajankuva. Thomas Newmanin mainio musiikki ansaitsee erikoismaininnan.

Tämä teksti tai muokattu versio siitä on julkaistu osana kainuulaisille sanomalehdille kirjoittamaani Striiminurkka-sarjaa, jossa teen katsauksia Netflixin tarjontaan.