maanantai 16. syyskuuta 2019

Arvostelu: The Red Sea Diving Resort (2019)

Etiopian sisällissodan aikaan 1970–90-luvuilla lukemattomat ihmiset joutuivat pakenemaan kotimaastaan milloin nälänhädän, milloin väkivaltaisuuksien vuoksi. Pakolaisten joukossa oli myös kymmeniä tuhansia etiopianjuutalaisia, jotka kärsivät lisäksi uskonnollisista vainoista.

Juutalaisväestön onneksi he saivat kuitenkin ulkopuolista apua, kun Israelin tiedustelupalvelu Mossad alkoi salakuljettaa heitä Sudanin pakolaisleireiltä Israeliin. Näin tuhansia vuosia eristyksissä eläneet etiopianjuutalaiset saivat viimein oman exoduksensa, paluun luvattuun maahan.

Aiheesta kertova tuore Netflix-elokuva The Red Sea Diving Resort keskittyy uskomattomaan operaatioon, jossa Mossadin agentit kuljettivat pakolaisia Punaisenmeren rannalle, mistä Israelin puolustusvoimat hakivat heidät vesiteitse turvaan. Operaation kulissina toimi vanha merenrantahotelli, jonka italialaisyrittäjät olivat hylänneet vuosia aiemmin.

Mikä teki operaatiosta uskomattoman on se, että salakuljetusten ohella agentit joutuivat myös oikeasti pyörittämään hotellibisnestä, jotta heidän peitetarinansa toimisi. Lukuisat turistit saapuivat lomakohteeseen hienojen mainoslehtisten houkuttelemana ja saivat juuri sellaisen kokemuksen kuin oli luvattu.

Paikallisesti palkattu henkilökunta ei tiennyt hotellin todellisesta tarkoitusperästä sen enempää kuin Sudanin turismiviranomaisetkaan, jotka olivat vain tyytyväisiä uuden lomakohteen menestykseen.

The Red Sea Diving Resort on siis huikean tositarinan innoittama. Mutta toimiiko se elokuvana?

Ohjaaja-käsikirjoittaja Gideon Raff on selvästi yhdistänyt tarinaan elementtejä muistakin pelastusoperaatioista, jotta elokuvan juoni olisi monipuolisempi. Joitakin yksityiskohtia on varmasti myös lisätty puhtaasti viihteellisyyttä ajatellen.

Jännitysdraamana elokuva onkin ihan toimiva paketti, joskin melko tutun oloinen. Monet kohtaukset tuovat mieleen vuoden 2012 tosipohjaisen Oscar-voittajan Argon, jossa niin ikään pelastetaan hengenvaarassa olevia ihmisiä suorastaan huvittavan juonen avulla.

Raff on valinnut kertoa tarinan nimenomaan Mossad-agenttien näkökulmasta, ja niinpä tunnelma vaihtelee jännittävästä humoristiseen. Välillä toki myös vakavoidutaan ja palautetaan huomio tarinan kontekstina toimivaan humanitaariseen kriisiin.

Itse etiopianjuutalaisten tarina jää auttamatta taka-alalle, vaikka heidän olosuhteitaan jonkin verran näytetäänkin. Aihetta olisi voitu käsitellä laajemminkin, mutta tavoitteena lienee ollut mahdollisimman suuren yleisön houkuttelu.

Tällaisenaan The Red Sea Diving Resort on helposti pureskeltava elokuva, joka nostaa kuitenkin tapetille nykyäänkin ajankohtaiset pakolaiskriisit.

Maininnan ansaitsee myös näyttelijäkaarti, joka on täynnä tuttuja osaajia. Pääosassa nähdään hiljattain Kapteeni Amerikan roolista luopunut Chris Evans, jonka lisäksi elokuvaa tähdittävät mm. Ben Kingsley, Greg Kinnear, Haley Bennett ja Michael Kenneth Williams. Evansin läheisintä agenttikaveria tulkitsee mainiosti hieman vähemmän kuuluisa Alessandro Nivola.

Tämä teksti tai muokattu versio siitä on julkaistu osana kainuulaisille sanomalehdille kirjoittamaani Striiminurkka-sarjaa, jossa teen katsauksia Netflixin tarjontaan.