tiistai 18. kesäkuuta 2019

Arvostelussa Netflix-sarja The Umbrella Academy (2019–)

Supersankarielokuvat ja -sarjat ovat jo vuosia olleet räjähdysmäisessä nosteessa. Tuorein buumin aallonharjalla ratsastava Netflix-originaali on Dark Horse Comicsin sarjakuvaan perustuva The Umbrella Academy, joka julkaistiin suoratoistopalveluun 15. helmikuuta.

Sarja alkaa lokakuun 1. päivästä 1989, kun kymmenet naiset eri puolilla maailmaa synnyttävät lapsen, vaikkeivät ole raskaana. Eksentrinen miljardööri Reginald Hargreeves on varma, että vauvoissa on jotain erikoista. Rahallisia korvauksia vastaan hän saa adoptoitua lapsista seitsemän.

Hargreeves on oikeassa — seitsemästä lapsesta kuudella on jonkinlainen supervoima. Hän kasvattaa lapset tiukassa kurissa ja kouluttaa heistä rikollisuutta vastaan taistelevan supersankaritiimin, Umbrella Academyn (”Sateenvarjo-akatemia”).

Akatemialaisten lapsuus on taustatarinaa, johon tutustutaan hiljalleen takaumien kautta. Nykyhetkeen sijoittuva pääjuoni alkaa isän kuolinpäivästä, jolloin aikuiseksi kasvanut, vuosia sitten hajonnut tiimi kokoontuu jälleen kotikartanoonsa.

Veljeksistä ”Ykkönen” eli supervahva Luther kyseenalaistaa isän kuolinsyyn ja haluaa selvittää, murhattiinko hänet. Kiinnostavampi mysteeri on kuitenkin nuorena kadonneen ”Viitosen” yhtäkkinen ilmestyminen talolle lapsen kehossa ja koulupuku päällä.

Teleportaatioon ja aikamatkailuun kykenevä Viitonen on palannut vuosikymmeniä kestäneeltä seikkailultaan estääkseen maailmanlopun, jonka hän tietää koittavan kahdeksan päivän sisällä nykyhetkestä.

The Umbrella Academyn mutkikkaassa juonessa riittäisi selostettavaa vaikka koko arvostelun mitalta, mutta se on parempi jättää jokaisen itse ihmeteltäväksi. Sanottakoon, että käänteitä kyllä riittää.

Sarjan värikkääseen hahmokavalkadiin kuuluu niin hittejä kuin hutejakin — tai siltä ainakin aluksi tuntuu. Lopun koittaessa kuhunkin päähahmoon on ehditty paneutua riittävästi, että heistä oppii pitämään.

Alkuun hieman pinnallisen oloisia akatemialaisia ovat kovanaamainen puukkotaituri Diego, kuolleiden kanssa kommunikoiva narkomaani Klaus ja mielenhallintaan pystyvä Allison.

Hahmoista viihdyttävin on aikamatkusteleva ja hieman koppava Viitonen, jota näyttelevä 15-vuotias Aidan Gallagher tekee mainion roolityön. Toinen edukseen erottuva näyttelijä on Ellen Page, jonka esittämä supervoimaton Vanya on ikänsä kärsinyt ulkopuolisuudesta.

The Umbrella Academy on häpeilemättömän fantastinen ja kahjo sarja, jossa maininnan arvoista on myös tyylikäs ulkoasu ja loistava musiikin käyttö kohtausten tukena. Kauden aikana kuullaan mm. Queenia, The Doorsia ja Radioheadia sekä lukuisia muita artisteja.

Jos supersankarit ja korkealentoiset juonet kiinnostavat, kannattaa tälle loppua kohden alati paranevalle sarjalle antaa mahdollisuus. Kaikkiin meno ei varmasti iske, mutta toisiin takuulla senkin edestä.

Netflix on kertonut The Umbrella Academyn olleen jymymenestys heti ilmestyessään, ja toinen tuotantokausi on jo työn alla. Nyt on siis oiva tilaisuus hypätä uuden suosikkisarjan kelkkaan mukaan ja jäädä jännittämään jatkoa.

Tämä teksti tai muokattu versio siitä on julkaistu osana kainuulaisille sanomalehdille kirjoittamaani Striiminurkka-sarjaa, jossa teen katsauksia Netflixin tarjontaan.