tiistai 10. joulukuuta 2019

Striiminurkka: Netflix hemmotteli komedian ystäviä lokakuussa

Netflixin alkuperäissarjoihin tuli lokakuussa yksi jos toinenkin merkittävä lisäys komedian saralla. Katsottavaksi saapuivat mm. Paul Ruddin tähdittämä uusi hupailu Living With Yourself sekä viime vuoden Golden Globeissa parhaana komediana palkitun Kominsky-metodin toinen tuotantokausi.

Living With Yourselfin on luonut tuottaja Timothy Greenberg, ja sen kaikki kahdeksan jaksoa ovat ohjanneet Little Miss Sunshine -elokuvasta tunnetut Jonathan Dayton ja Valerie Faris.

Sarjan idea on absurdi. Ruddin näyttelemä Miles Elliot on elämäänsä tyytymätön perusjätkä, joka työkaverinsa suosituksesta käyttää kaikki säästönsä mullistavaan ihmehoitoon, jonka seurauksena hänestä pitäisi tulla kuin uusi ihminen.

Toimenpide ei kuitenkaan mene ihan suunnitellusti, ja kohta Miles joutuu kirjaimellisesti elämään itsensä kanssa. Heitä on nimittäin nyt kaksi: alkuperäinen, innoton ja tylsä Miles ja hänen kaikin puolin parempi klooninsa, kirkassilmäinen, seurallinen ja karismaattinen Miles.

Komiikka syntyy siitä, kun vanha ja uusi Miles taistelevat asemastaan ja identiteetistään ja koettavat sopeutua kinkkiseen tilanteeseen paljastamatta kenellekään, että heitä on enemmän kuin yksi. Paul Rudd tekee mainion suorituksen kahtena eri versiona samasta henkilöstä.

Niin kollegat kuin vaimokin ovat äimänä, kun mies on yhtäkkiä tarmoa täynnä ja alkaa panostaa töihinsä ja avioliittoonsa ennennäkemättömällä innolla ja luontevuudella. Alkuun kaikki näyttää menevän hyvin Milesien kannalta, mutta kuinka kauan petos voi pysyä salassa?

Living With Yourself konkretisoi hupaisasti ajatuksen, että jokaisesta ihmisestä on olemassa sekä todellinen että ideaaliversio. Kuten Miles Elliot, useimmat meistä ovat varmaan joskus toivoneet, että voisivat ylittää itsensä ja muuttua paremmiksi sormia napsauttamalla.

Sarja kuitenkin muistuttaa, ettei ilmaiseksi saatu menestys tuo tyydytystä. Toinen keskeinen sanoma taas on, ettei yhdessä elettyjä vuosia korvata noin vain aloittamalla parisuhde puhtaalta pöydältä.

Yksi hauska piirre sarjassa on sen pomppiva kerronta, jossa juonta seurataan vuorotellen oikean Milesin ja klooni-Milesin näkökulmista. Myös Kate-vaimo (Aisling Bea) saa oman jaksonsa, joka toimii olennaisena näkökulman vaihdoksena ja taustoittaa samalla sarjan tapahtumia.

Kaiken kaikkiaan Living With Yourself on oikein raikas komediapläjäys, jonka nokkela loppuratkaisu jättää oven auki jatkolle.

Lopuksi haluan mainostaa myös Kominsky-metodin onnistunutta paluuta. Tämä Michael Douglasin ja Alan Arkinin tähdittämä komedia kahden papparaisen ystävyydestä ja iän tuomista ongelmista kuuluu ehdottomasti viimevuosien suosikkeihini ja ansaitsee toisen maininnan Striiminurkassa.

”Sarjan kantava vahvuus ovat loistavat näyttelijät ja heidän yhteispelinsä”, totesin toukokuisessa ykköskauden arvostelussani, ja sama pätee edelleen. Douglas ja Arkin ovat huipputerässä ja sarja onnistuu jälleen naurattamaan ja koskettamaan.

Ei siis muuta kuin laatukomedioista nauttimaan, niin uudet kuin vanhatkin katsojat!

Tämä teksti tai muokattu versio siitä on julkaistu osana kainuulaisille sanomalehdille kirjoittamaani Striiminurkka-sarjaa, jossa teen katsauksia Netflixin tarjontaan.