tiistai 24. joulukuuta 2019

Striiminurkka: Kolme kovaa länkkäriä Netflixissä

Vuoden viimeisen Striiminurkan aiheena on Netflixin länkkärivalikoima, josta valokeilaan nousee nyt kolme katselusuosituksen arvoista elokuvaa.

Kovimpana klassikkona pelin avaa Sergio Leonen Huuliharppukostaja (1968). Legendaarisen dollaritrilogian perävanassa tehty elokuva kuuluu edeltäjiensä tapaan kaikkien aikojen arvostetuimpiin westerneihin.

Charles Bronson näyttelee elokuvan salaperäistä nimikkohahmoa, joka etsii kostoa kauan sitten koetulle vääryydelle. Pahiksen virkaa toimittaa epätyypillisesti Henry Fonda, ja hyväsydämisen lainsuojattoman roolissa nähdään Jason Robards. Italokaunotar Claudia Cardinale puolestaan esittää tuoretta leskeä, jonka ympärille tapahtumat kietoutuvat.

Leonelle tyypillisesti Huuliharppukostaja ei hötkyile vaan etenee rauhallisesti. Viipyilevyys, tunnelmointi ja pitkät kohtaukset ovat Leonen erikoisalaa, mutta se ei todellakaan tarkoita, että miehen elokuvat olisivat tylsiä — päinvastoin.

Juonta avataan katsojalle tasaisesti kuin lankakerää aina lopun suureen paljastukseen asti, kuvaus on mestarillista intensiivisine lähikuvineen, ja Ennio Morriconen musiikki tuo tilanteisiin vuoroin dramatiikkaa ja komiikkaa.

Seuraavana listalla on vuoden 1985 elokuva Silverado, joka oli tästä kolmikosta itselleni ainut uusi tuttavuus ja sikäli mielenkiintoisin tapaus.

Silveradon on tuottanut, ohjannut ja yhdessä veljensä kanssa käsikirjoittanut Lawrence Kasdan, joka tunnetaan erityisesti useiden Tähtien sota -elokuvien sekä ensimmäisen Indiana Jones -seikkailun kynäilijänä.

Nuo meriitit antavat hyvin osviittaa siitä, millaista elämystä Silveradolta voi odottaa. Kyseessä on vauhdikas ja hyväntuulinen länkkäri, jossa peräänantamattomat pyssysankarit pistävät pahiksia nippuun runsaissa toimintakohtauksissa.

Meininkiä siivittää Bruce Broughtonin säveltämä Oscar-ehdokkuudella huomioitu musiikki, joka muistuttaa tyyliltään John Williamsin klassikkoteemoja.

Elokuvan tähtikaartiin kuuluvat mm. Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner ja Danny Glover. Erityisen hauskaa on nähdä tuleva supertähti ja sittemmin länkkärien veteraaniksi profiloitunut Costner läpimurtoroolissaan porukan nuorimpana villikkona.

Kolmantena maininnan ansaitsee Quentin Tarantinon Django Unchained (2012), jossa orjuudesta pelastettu musta mies ryhtyy palkkionmetsästäjäksi pelastaakseen yhä orjana elävän vaimonsa.

Pääosassa nähdään Jamie Foxx, ja häntä tukevat hillittömillä suorituksillaan mm. Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson sekä Christoph Waltz, joka voitti roolistaan jo toisen Oscarinsa Tarantinon ohjauksessa.

Elokuva pureutuu mustan komedian keinoin rotusorron historiaan Yhdysvalloissa. Orjuus ja orjakauppa ovat keskeinen osa tarinaa, ja katsoja voi samaistua Djangon kokemaan raivoon ja inhotukseen.

Koska kyse on Tarantinosta, ratkaistaan ongelma tietenkin vapauttavilla väkivallan purkauksilla, joissa veri roiskuu ja pahat miehet karjuvat tuskasta sankareiden ammuttua heidät seulaksi.

Kaikkinensa Django Unchained kuuluu Tarantinon parhaimpiin töihin, mikä on paljon sanottu.

Tämä teksti tai muokattu versio siitä on julkaistu osana kainuulaisille sanomalehdille kirjoittamaani Striiminurkka-sarjaa, jossa teen katsauksia Netflixin tarjontaan.